Co je kofein?

Kofein je pravděpodobně nejpoužívanější stimulant na světě. Asi 90% lidí na světě užívá kofein v nějaké formě, ať už v podobě kávy, nápojích nebo v doplňcích stravy (tabletkách před sportovním výkonem). Pro představu to znamená, že devět lidí z deseti konzumuje kofein každý den!

 

Víte, odkud kofein pochází?

Mnoho lidí žije v představě, že kofein pochází pouze z kávových zrn, ale přirozeně se vyskytuje u více než šedesáti druhů rostlin. Dnes je kofein obsažen v celé řadě potravin a energetických nápojů, ale mezi nejběžnější přírodní zdroje patří čajové lístky, bobule guarana, maté, kolové ořechy a kakaové boby. Kofein může být také vyroben v laboratoři. Navzdory tomu, zda je zdroj přírodní nebo syntetický, má kofein stále stejnou chemickou strukturu a oba typy mají schopnost působit v těle jako stimulant.

 

Jaké má kofein pro nás pozitivní a negativní vlastnosti?

Kofein konzumovaný v množství přibližně 100 až 350 mg/denně dokáže pozitivně podporovat naši energii, soustředění, myšlení, bdělost a vytrvalost.

Pokud ale množství přesáhneme (cca více než pět šálků kávy denně), může mít na nás i negativní dopad jako je - srdeční onemocnění, problémy s ledvinami nebo může dokonce i zvyšovat riziko osteoporózy. Je velmi rizikový i pro ženy v těhotenství, jelikož může dojít ke snížení růstu plodu. Kojené děti mohou být více podrážděné a mohou trpět nespavostí. Aby tomu nenastalo, tak denní dávka kojící matky by neměla překročit 2 šálky kávy.

 

Kdy nejlépe kofein konzumovat?

Konzumace kofeinu závisí na každém jednotlivci a jeho cíli. Je zcela na vás, kdy kofein během dne užijete. Jak už jsme se zmínili výše v textu, kofein má pozitivní vliv na naši energii a dokáže nám i velmi pomoci při fyzickém výkonu. Pro někoho to znamená dát si ráno šálek kávy a pro někoho zas užít doplněk stravy před intenzivním tréninkem, aby svůj výkon maximalizoval.

 

Jak dlouho kofein v těle pracuje?

Kofein se do krevního oběhu dostává ihned po jeho požití a jeho celková absorbce trvá cca 60 minut. Výhodou je, že se kofein v těle neukládá a dokáže se během 4 až 6 hodin (v tomto čase ovlivňuje funkci těla) z těla zcela vyloučit. Doba, kdy se kofein z těla vylučuje, se u každého jednotlivce liší. Záleží na mnoha faktorech: genetice, zdravotním stavu, věku, tělesné hmotnosti, příjmu potravy, stravě a množství kofeinu.

 

Individuální rozdíly

Každý z nás na kofein reagujeme zcela odlišně. Abychom věděli, že nám kofein nějakým způsobem nepůsobí obtíže, měli bychom poznat svoji toleranci. Najít si rovnováhu, nezapomínat na kvalitní stravu a spánek.

 

A co ty, jak vypadá tvůj den s kofeinem?

Dej nám vědět do komentářů! A nezapomeň si před tréninkem dát jeden z těchto našich produktů Pinky Skinny Drink, Slim Queen nebo spalovač Pinky Burner, které v sobě mají zmiňovaný kofein, ať máš větší energii a tvůj trénink tě vybičuje k lepším výkonům.

 

 


Kočko, pokud se rozhodneš sdílet produkty Pinky Protein na sociálních sítích nezapomeň je označit #pinkyprotein #doplnekstravy @pinkyprotein