Běhání je trendy

Běhání je trendy

Běhání je trendy! Dejte mu šanci i vy. 

Troufneme si říct, že není sport, který by byl v posledních letech tak populární, jako je běh. A není se čemu divit. Vlna koronavirové pandemie všechny sportoviště uzavřela a nebylo moc možností, kde si vyplavit endorfiny. Navíc pandemie negativně působí na lidskou psychiku a vede mnoho lidí k posttraumatickému stresu či dlouhodobé úzkosti a depresi. Běh je dobrý lék na všechny starosti, čistí hlavu a navíc se po něm skvěle usíná.

Další výhodou je, že k němu potřebujete jen pár věcí a za hodinu běhu nezaplatíte ani ,,kačku“. Je časově nenáročný, sami si volíte vzdálenost a tempo. Můžete vyběhnout prakticky kdykoliv a kdekoliv. Nelimituje vás počasí a jediné, co potřebujete, je čas, chuť a motivace. Běh je ideální pro všechny z vás, kteří se neradi uzavíráte do místností. Jste ve městě nebo máte okolo sebe les, park, všechno je ideální. Navíc běh není jen pro mladé, ale i pro maminky s kočárkem a seniory. Je to pro nás přirozený pohyb, u kterého ani věk nehraje roli.

Co bychom ale rozhodně při běhu neměli podcenit je obuv. Doporučujeme zajít do prodejny, vyzkoušet si boty a poradit se s prodejcem, jaký typ boty zvolit. Je hned několik faktorů, které dokáží při běhu ovlivnit jak komfort, tak i zdraví. Nejdůležitějším faktorem u běžecké boty je podle specialistů to, co vaše noha dělá, když běháte. Jsou tři druhy došlapů: pronační, supinační a neutrální.

 

Pronace je typ poruchy, kdy příliš kladete svoji váhu na vnitřní stranu nohou. Znak, který na pronační typ chodidla může poukazovat, jsou většinou nohy do X.

Supinace je typ poruchy, kdy příliš kladete svoji váhu na vnější stranu nohou. Znak, který na supinační typ chodidla může poukazovat, jsou naopak nohy do O a kladení špiček dovnitř.

Neutrál je správný pohyb při běhu, kdy nedochází ani k vnitřnímu ani vnějšímu zatížení chodidla. Osa běžeckého kroku prochází středem chodidla.

 

Dalším faktorem je zvolení správné míry odpružení, které chrání naše kotníky před dopadem na povrch. Když vybíráte běžeckou obuv, myslete na to, ať má kvalitní mezipodešev, která vynakládanou energii při běhu pošle zpátky z tenisky do těla. Ušetříte tak spoustu síly.

 

Následně je důležité vybrat správný druh podrážky. Je rozdílné, pokud běháte v terénu či na silnici.

 

Pokud jde o oblečení, nemusíte nutně běhat v oblečení specificky určeném pro běh. Důležité je zvolit funkční a pohodlné materiály.

 

Co z toho vyplývá?

Nepodcenit běžecké boty, funkční oblečení, motivační hudbu do sluchátek a náš nakopávač.

 

Váháte si běh vyzkoušet? Určitě každého jednou napadlo, zda je pro něj běh to pravé a bude mít na něj ty správné účinky?

 

Pokud i vás, tak my jen doporučujeme! Běhejte hezky pozvolna, bez přepínání sil, užijte si ho, vyčistěte si hlavu a nevypusťte u něj duši. Posílíte imunitu, zvýšíte fyzickou kondici a budete se cítit skvěle. 

 

Dejte nám pak vědět, zda vás běh pohltil.

 

Přejeme spoustu naběhaných kilometrů, které budou o to účinnější, když si před během vezmete náš nakopávač Pinky Skinny Drink, díky kterému budete lépe spalovat tukové zásoby. Tak běhu zdar!

 

 


Kočko, pokud se rozhodneš sdílet produkty Pinky Protein na sociálních sítích nezapomeň je označit #pinkyprotein #doplnekstravy @pinkyprotein