9 tipů, jak začít cvičit… A nepřestat!

Možná jsi v začátcích nebo plánuješ svůj tréninkový plán zintenzivnit. Nebo jsi pohybu přes horké letní dny moc nedávala, a teď se ke cvičení vracíš po dlouhé době. Pokud přemýšlíš, jak se sportem začít, aby měl pohyb co největší efekt a také, abys u sportu opravdu vydržela, přinášíme ti pár tipů, které by se ti mohly v první fázi tvého snažení hodit.

Ať už chceš začít cvičit v posilovně, doma, máš strach, že se ke cvičení vracíš po dlouhé době a jsi bez kondice, pokusíme se ti začátky sportování co nejvíc ulehčit.

Pevný čas, pevné místo

Hele, dneska toho bylo v práci fakt dost, půjdu zítra… No, a dneska chce jít ven Marta, nechám to na jindy. Dneska je pátek, přece nepůjdu do fitka v pátek… No a nakonec uteče další měsíc a ty se tam nezjevíš ani jednou. Prostě v úterý v šest se vždycky jde potit a basta!

Nepřepal začátek

Když chceš cvičit, je důležitá spíše pravidelnost než co nejvyšší intenzita jednoho tréninku. Začínáš ve fitku na nejlehčí váze? No a co. Neporovnávej se s fitnessštamgasty, kteří jsou na strojích jako doma. Není to o tom strhat si svaly, ale začít postupně budovat lepší kondici a sílu.

Uzpůsob stravu i příjem tekutin

Když tělo začne cvičit, začne vyžadovat více bílkovin, a někdy začne svaly trápit i nedostatek minerálů, třeba hořčíku. Jeho absenci ti prozradí třeba taková parádní křeč do lýtka při tréninku… Určitě není na škodu poradit se s nutričním specialistou a nechat si stanovit jídelníček na míru. Sportovkyně, které budují svalovou hmotu, doplňují i L-glutamin nebo BCAA kyseliny. Ty chrání svaly před poškozením a zlepšují jejich kvalitu. Nezapomínej na pitný režim. 

Pozor na jednostranně zaměřený pohyb

Posiluješ jako blázen? Tak nezapomínej na protahování. Osvalené tělo je sice fajn, ale přece nechceš jednoho dne zjistit, že se nedotkneš špiček prstů na nohou. Spousta z nás také hlavně v začátcích cvičení dělá tu chybu, že se zaměřuje buď jen čistě na posilování, nebo čistě na kardio. Nejlepších výsledků dosáhneš ale kombinací obojího.

Ve dvou se to lépe cvičí

Když nejsi sama, motivace se hledá líp. Vyraz s kamarádkou, s bráchou, s přítelem… Motivovat se budete navzájem a pokud budeš vázaná na jiného člověka, sníží se pravděpodobnost, že si ráno řekneš: „Dneska se mi fakt nechce, půjdu jindy...“

Nevíš, jak na to? Nestyď se říct o radu

Ani my v Pinky Protein jsme nevěděli, jak se který stroj používá, když jsme poprvé vkročili do fitka. A proto se neboj vzít si na prvních pár hodin trenéra nebo říct o pár cenných rad zkušenější kámošce.

Odpadne tak počáteční stres z cizího prostředí, rady profi fitnessáka nebo sportovce ti navíc ušetří spoustu přešlapů a špatně prováděných cviků. Protože budovat svaly za cenu zničených kloubů nebo bolavých zad přece nechceš!

Motivují tě čísla? Appek je spousta

Taky miluješ, když si můžeš svůj výkon změřit, zaznamenat a pak se kochat výsledky a zlepšováním? V Google Play nebo App Store najdeš spoustu appek zaměřené na různé cíle nebo sledování. Propojíš s chytrými hodinkami a jedeš…

A platí to i naopak. Pokud by ses měla cítit frustrovaná, že ve středu ti to jde hůř než v pondělí a v pátek jsi neuběhla, kolik jsi chtěla, vykašli se na aplikace. Nemusíš být otrokem počtu spálených kalorií a zvyšování zátěže. Místo čísel můžeš ujíždět na endorfinech.

Slušet ti to může i při sportu!

My víme, možná se to může zdát jako banalita, ale vnitřní pocit dělá hodně. Kdo říká, že se člověk nemůže hezky obléct i na pořádnou makačku? Dneska je tak široký výběr krásného a hlavně funkčního sportovního oblečení, že nebudeš vědět, co dřív vybrat. A když budeš mít pár kousků doma, sama uznáš, že bude škoda je nechat ležet ve skříni a nevytáhnout ven…

Hlavně, ať tě to baví!

Je ti nepříjemné prostředí fitka? Tak tam nechoď. Sport, to přece není jenom makačka na strojích. Běhej venku, hrej tenis, vytáhni inliny nebo zkus třeba pilates. Sportuješ nejraději sama, stranou od lidí? Nebo miluješ být součástí týmu a bojovat o výhru? Jsi radši venku nebo v interiéru? Na tom nezáleží, když to člověku dělá radost.

A pokud bys potřebovala pomoci nakopnout k lepším výkonům nebo máš strach, že jsi v začátcích bez kondice, zkus náš Pinky Skinny Drink. Pomůže ti zvýšit výkon při tréninku a zároveň lépe a rychleji spalovat tuky. Zlepší i zpevňování svalstva a co je nejlepší, chutná po ananasu!

Photo by Andreea Boncota on Unsplash