7 tipů, kde na podzim najít ztracenou energii

pinky_7_tipu


Léto je už definitivně za námi, sluníčka ubývá, dny se krátí a nejednu z nás trápí úbytek energie a pokles nálady. Jestli se ti stejně jako nám ráno nechce z postele a po návratu ze školy nebo z práce nemáš chuť na nic jiného, než zalézt pod deku s knížkou a horkým kakaem, jsme s tebou! Lehký podzimní splín však není nic, co by se nedalo překonat. Zkus to společně s námi. Dali jsme dohromady tipy, které nám v Pinky Protein pomáhají i v chmurných dnech překonat únavu a podzimní splíny.

 1. Dostatečný spánek

Ještě jednu kapitolu. Zrovna to začalo být tak napínavé! Ještě jeden díl. Ta půlhodinka už mě nevytrhne, říkáš si, ponocuješ, a ráno se za to proklínáš. Přes den na tebe dolehne spánkový deficit, pozornost opadává a ty nemyslíš na nic jiného než na svoji postel. Jenže pak přijdeš domů, otevřeš knížku a… Jenže často je to právě pravidelný režim, který pomůže vrátit naše tělo i duši znovu do pohody. A není ani nic nenormálního, pokud v těchto dnech potřebuješ spánku víc než kdy jindy. Chce se ti jít spát už v devět večer? No tak běž!

Míváš problémy s usínáním po odpoledním nebo večerním tréninku? To známe, taky jsme to v Pinky zažili. A proto jsme spolu s fitnessačkou Ivkou Sarauerovou dali dohromady doplněk ZMA by Ivka pro pořádnou regeneraci a kvalitní spánek po sportovním výkonu.

2. Procházky v přírodě

I když má spousta z nás tyto měsíce spojené s plískanicemi a blátem, věř, že i podzimní příroda umí být nádherná. A i když je zrovna pod mrakem, pohyb na čerstvém vzduchu ti jedině prospěje. Tak nahoď větrovku, obuj boty s pořádnou podrážkou, vezmi kámošku, přítele nebo třeba čtyřnohého kámoše a vyraz třeba do lesa nebo aspoň do parku! Na podzim totiž většině lidí ubývá přirozený pohyb, ale právě v těchto dnech je potřeba protáhnout tělo víc než kdy jindy.

3. Sport a pravidelný pohyb

Jo, my víme, po létě už tolik příležitostí k pohybu není. Veškerý sport se přesouvá do hal a fitek, ale věř, že i to má své kouzlo. Při pořádném fyzickém vypětí se ti vyplaví potřebné endorfiny a dobrá nálada bude zase zpátky! A neboj, ani sportu venku nemusíš dávat až do léta sbohem. Za pár týdnů začne mrznout a přijde čas vytáhnout lyže, snowboardy a brusle.

4. Vyvážená strava

Podzim svádí k tomu zalézt pod deku s tabulkou čokolády nebo sáčkem brambůrků. My neříkáme, aby ses na dobroty ani nepodívala, ale všeho s mírou. Depky nezajídej, nepomůžeš si. Nárazový přísun cukru ti sice na pár minut náladu zlepší, z dlouhodobého hlediska je to ale cesta špatným směrem. Všechno, co sníš, tě ovlivní víc, než si myslíš. Správně živené střevní bakterie totiž ovlivňují kromě trávení i naši náladu.

5. Pitný režim

Pij! Nejlépe čistou vodu, případně minerálku nebo čaje. Vyhýbej se slazeným a uměle doslazovaným nápojům, nezapomínej doplnit tekutiny i po každé vypité kávě. Jo, sluníčko sice už nepraží, ale to neznamená, že tě nemůžou během dne potrápit příznaky dehydratace. Tak lahev vody s sebou!

6. Vitamíny a minerály

Víš, že zdaleka nepřijmeš tolik vitamínů a minerálů, kolik bys měla? Jestli na svém těle pociťuješ jejich nedostatek, je na čase to napravit. Příznaků může být spoustu, od zhoršené imunity, přes třepící se nehty, vypadávající vlasy až právě po náhlý úbytek energie. My v Pinky jsme dali dohromady měsíční vitamínovou kúru holkám přímo na míru. Tak se neboj vzít si na boj s únavou, stresem a špatnou náladou pomocníka.

7. Přátelé a rodina

I když ti není zrovna do řeči, zkus nebýt o samotě. Vezmi ven kámošku, obejmi bráchu nebo zavolej mámě. Sdílený smutek je poloviční smutek (a sdílená radost je dvojnásobná radost!). Třeba jsou na tom tví blízcí podobně a budou rádi za tvoji přítomnost a pokec.

Doufáme, že jsme tě v Pinky inspirovali, a že podzimní úbytek energie zvládneš levou zadní! A kdyby se trable přece jen zhoršovaly, nezapomínej, že vždy je se kam obrátit.