6 tipů, jak vydržet u novoročního předsevzetí

predsevzeti

No, a je to! Vánoce jsou fuč a teď už jen přežít silvestrovské oslavy a další rok je kompletně za námi. A s prvním lednem se pojí i novoroční předsevzetí. Hodně z nás chce s novým rokem začít častěji cvičit, lépe se stravovat, přestat s kouřením nebo omezit alkohol. Někdo si dokonce dává několik předsevzetí naráz. Málokomu nové zvyky ale vydrží déle než do února. V Pinky Protein jsme pro tebe sepsali pár tipů, jak předsevzetí nevzdat a osvojit si nové zvyky.

Dávej si krátkodobé cíle

Co takhle si místo „na konci příštího roku budu vážit o dvacet kilo míň“ stanovit, že „příští měsíc budu lehčí o kilo a půl a místo dvou kilometrů joggingu už zvládnu dva a půl“? Ani nebudeš vědět jak, ale ze dvou a půl to najednou budou tři, ze tří pět a nakonec zjistíš, že se na běh celý den těšíš a že se nehýbeš kvůli nějakému předsevzetí, ale protože tě to prostě baví!

Buď realistická

Najet z nuly na sto většinou nikomu moc dlouho nevydrží. Spoustu holek dělá tu chybu, že poté, co se přeženou svátky, udělají ve strachu z přibírání nálet na fitko, tam se dvakrát nebo třikrát pořádně zničí tak, až je další tři dny bolí svaly, jenže déle než do půli ledna jim nový návyk nevydrží a ve fitku už se zas až do příštího roku neobjeví.

Jo, tvá kondička možná není po svátcích taková, jakou by sis přála, ale k velkým výkonům se vracej postupně. Možná s novým rokem nemáš na to, abys uběhla maraton, ale nemusíme být přeci vrcholové sportovkyně, aby měl náš pohyb význam.

Nejen fyzická aktivita má větší efekt, pokud je pravidelná. Cvič klidně i méně, ale pravidelně. Nechodit cvičit vůbec a chodit cvičit jednou týdně je totiž obrovský rozdíl, věř nám!

Nevzdávej to po prvním neúspěchu

Na snídani proteinová kaše, na oběd salát, na svačinu nic a na večeři burger s hranolky a pořádnou horou tatarky… Hm, a s předsevzetím je konec, zase nic. Zase jsem u toho nevydržela, říkáš si a na další den to vzdáváš a vracíš se k původnímu režimu…

Jsme lidi. Každý někdy podlehneme. Ale to ještě není důvod se obviňovat a všechno vzdát. Není to o tom si striktně všechno zakazovat, ale malými krůčky dělat větší změny. Rada od nás z Pinky? Po dílčím „selhání“ prostě zkus co nejdříve najet opět na nový režim, neobviňuj se, netrestej se, nevyháněj věci do extrému. Ten burger s hranolky nebo kousek cheesecaku někdy potřebujeme každá, životní styl je ale dlouhodobější záležitost. 

Předsevzetí typu „třikrát týdně do fitka a sladkého se ani nedotknu“, když člověk předešlé týdny nebyl cvičit ani jednou a ví, že bez sladkého kafe nemůže žít, většinou moc dlouho nevydrží. Týden dva se držíme, coca coly se ani nedotkneme, jenže pak nervy povolí a my si koupíme domů dva větrníky a celé fitko vzdáme.

Pokud tě nebaví fitko, zkus skupinovky, běh venku, týmové sporty, lezení nebo třeba jógu. Sportu je spoustu druhů a každá se najdeme jinde. Některá potřebujeme vyhrávat a s každým týdnem se překonávat, některá si zase ráda vyčistí hlavu o samotě v přírodě. Dělej, co tě baví a naplňuje. A nepřepal to.

Nezakazuj si, omezuj

Přestanu kouřit! Cukru už se ani nedotknu! Alkoholu už odteď ani loka!

Pokud máš opravdu takovou vůli, že se ze dne na den vzdáš cigaret, přičemž kouříš od šestnácti, nebo se 1. 1. zařekneš, že do úst už nedáš alkohol ani v podobě rumové pralinky, a skutečně se tak stane, klaníme se a obdivujeme! Většina z nás tak důsledná není a podobné pokusy často končí brzkým neúspěchem. 

Větší změnu než krátkodobé vynechání ale udělá dlouhodobé omezování.Tvrdý alkohol na večírku postupně vyměňuj za popíjení červeného vínka, Jsi často na večírcích spojených s konzumací alkoholu? Alkohol kromě toho, že vážně neprospívá tvým játrům ani slinivce břišní, má velmi vysokou energetickou hodnotu, jde tak o naprosto zbytečné kalorie. Míchané koktejly zkus vyměnit za sklenku kvalitního červeného vína a třeba krátce na to zjistíš, že se ti postupně daří bavit se i bez něj. Pokud piješ jedno espresso za druhým a chceš omezit kofein, zkus některé šálky nahradit třeba bezkofeinovým roibosem. Při omezování sladkého zase můžeš zkusit tu a tam nahradit dortík třeba hořkou čokoládou (má málo cukrů, ale vysoký obsah kakaa) nebo kouskem ovoce a místo rafinovaného bílého cukru vyzkoušet třeba čekankový sirup nebo nízkokalorický erythritol nebo stévii.

Co je psáno, to je dáno

Své cíle a pokroky si zapisuj. Pořiď si diářek, do kterého si poznačíš stanovené cíle z týdne na týden a jejich plnění. První týden – v úterý kruhový trénink a v neděli jóga. Splněno. Druhý týden, stejné lekce, a navíc omezím smažené! Napsané úkoly mají lidé tendenci lépe dodržovat. Pokud navíc uvidíš svůj pokrok na papíře, motivuje tě to dál. 

Zkus v tom nebýt sama

Motivace je o to silnější, když je vzájemná. Pokud si třeba z lekcí ve fitku uděláte s kámoškou každotýdenní zvyk, budeš se na čas strávený pohybem těšit o to víc. Navíc budete jedna druhou motivovat, pokud se jedné nebude zrovna chtít nebo bude chtít nový koníček vzdát. My v Pinky už máme osvědčené, že čím větší skupina se sejde, tím lépe!

A co ty? Dáváš si novoroční předsevzetí? A daří se ti je dodržovat? Poděl se o to s námi. Sleduj nás na Instagramu nebo na Facebooku.