Kolagen jako nejlepší pomocník na cestě za zdravým tělem. Co je kolagen a jak ho správně užívat?

Věděli jste, že kolagen je hlavním stavebním kamenem lidského organismu? A věděli jste, že už od 25 roku života jeho produkce v těle začíná klesat? Na co všechno má kolagen vliv a jak vám zajistí krásný vzhled a podpoří vaši cestu za zdravým životním stylem, se dočtete níže.

Zdroj: Pixabay

Co je to kolagen?

Kolagen je nejhojněji se vyskytující protein v lidském těle. Jedná se o hlavní stavební kámen lidského organismu. Našli byste jej téměř všude – v kůži, kostech, šlachách, kloubech i v cévách nebo zubech či ve vnitřních orgánech. Velmi zjednodušeně lze kolagen přirovnat k lepidlu, jelikož pojí buňky organismu k sobě.

Na co je dobrý kolagen?

Hlavní funkcí kolagenu je poskytovat pevnost, pružnost a podporu tkáním a orgánům. Nedílnou roli hraje ale i při hojení ran a regeneraci tkání. Podporuje tvorbu nových buněk a zlepšuje kvalitu hojení.

1.     Kolagen na pleť

Kolagen hraje klíčovou roli v udržování zdravé pokožky a má pozitivní vliv na její vzhled a stav.

Zlepšuje pevnost a elasticitu

Je hlavní složkou, která dává strukturální podporu kůži. Pomáhá udržovat její pevnost a elasticitu, což zabraňuje vzniku vrásek.

Hydratuje

Zadržuje vodu a přispívá k udržování optimální hydratace pokožky. Díky tomu se zlepšuje její jemnost, pružnost a hladkost.

Podporuje regeneraci

Stimuluje proces regenerace pokožky. Pomáhá při hojení ran, redukci jizev a zlepšuje celkovou kvalitu pleti.

Chrání před škodlivými vnějšími vlivy

Kolagen poskytuje ochranu pokožce před škodlivými vnějšími faktory, jako jsou UV záření, znečištění prostředí a oxidativní stres. Tím pomáhá snižovat poškození kůže a předcházet předčasnému stárnutí.

2.     Kolagen na vlasy

Kolagen se vyskytuje i ve vlasovém folikulu, což je otvor v kůži, ze kterého vyrůstá vlas. Má tak nemalý vliv na kvalitu a pevnost vaší bujné hřívy.

Posiluje vlasovou strukturu

Přispívá k posílení vlasového vlákna, zvyšuje jeho pevnost a odolnost proti lámání a křehkosti.

Zlepšuje lesk vlasů

Pomáhá uzavírat kutikulu vlasů, čímž zvyšuje jejich lesk a hladkost. Vlasy se zdají zdravější a lesklejší.

Podporuje růst vlasů

Má stimulační účinek na růst vlasů. Pomáhá posilovat vlasové folikuly a podporuje zdravý růst nových vlasů.

Zlepšuje hydrataci vlasů

Zadržuje vlhkost ve vlasové struktuře a udržuje vlasy hydratované, což je důležité pro zachování jejich elasticity a pružnosti.

Ochrana proti poškození

Působí jako ochranný štít proti škodlivým vlivům, které mohou vlasy poškozovat, jako je teplo, sluneční záření, chemické látky a stylingové nástroje. Pomáhá snižovat poréznost vlasů a chrání je před poškozením.                        

3.     Kolagen na nehty

Kolagen hraje důležitou roli při podpoře zdraví a pevnosti nehtů.

Posiluje nehtovou strukturu

Je základní složkou nehtové tkáně a přispívá k její pevnosti a odolnosti. Přítomnost kolagenu v nehtech pomáhá snižovat lámavost, třepení a křehkost.

Podporuje růst nehtů

Podporuje zdravý růst nehtů a stimuluje tvorbu nových buněk. To může urychlit růst zdravých a silných nehtů.

Hydratuje

Pomáhá udržovat optimální hydrataci nehtového lože, což je důležité pro zachování pružnosti a zdravého vzhledu nehtů.

Zlepšuje stav a vzhled nehtů

Může pomoci při redukci suchých nehtů, sklonu k odlupování a lámání nehtových destiček. Nehty se zdají pevnější, hladší a zdravější.

Podpora zdraví nehtových lůžek

Přispívá ke zdravému stavu nehtových lůžek, která jsou základem pro růst odolných a silných nehtů. Podporuje správné krevní zásobení a dodává výživu nehtovým kořínkům.

Jak dostat kolagen do těla?

S věkem, zpravidla po již po 25 roku života, se produkce kolagenu u každého člověka začne postupně snižovat. Brzy si tělo nedokáže samo bez pomoci vyrobit dostatečné množství kolagenu, což se začne projevovat typicky:

  • vráskami,
  • ztrátou elasticity kůže,
  • vypadáváním vlasů,
  • oslabenými nehty,
  • bolestmi kloubů apod.

Rychlost a míru snižování množství kolagenu v těle ovlivňuje celá řada faktorů. Pokud ale pozorujete některé z příznaků nedostatku tohoto proteinu, měli byste jej tělu dodat.

1.     Kolagen v prášku

Nejúčinnějším způsobem, jak do těla dostat kolagen, je konzumovat jej v prášku. Tento typ kolagenu je hydrolyzovaný, respektive rozložený na menší peptidy, které jsou nejsnadněji vstřebatelné, a tím pádem i nejúčinnější.

Přírodní kolagen v prášku se nejčastěji získává z živočišných produktů. Zpravidla je rozpustitelný v pití či jídle, což jeho konzumaci usnadňuje.

2.     Kolagen v potravinách

Kolagen se přirozeně vyskytuje v některých potravinách, nejhojněji pak především v živočišných produktech. Najdete ho v:

  • kostnatém mase (zejména v kostech a kůži)
  • rybách a mořských plodech,
  • vývarech a bujónech připravených z kostí,
  • želatině vyrobené ze živočišných produktů.

Přírodní kolagen z potravin se však do těla obtížně dostává. Při tepelném zpracování dochází k degradaci kolagenu v živočišných produktech. V pokročilém věku navíc tělo není schopno kolagen z potravin zpracovat správně a je nutné jej doplnit jinak.

3.     Kolagen v kosmetice

Velmi často se setkáte s kolagenem v kosmetických výrobcích, jako jsou pleťové krémy, séra, masky a další produkty. Je však nutné poznamenat, že kolagen jako takový nemůže proniknout do hlubších vrstev kůže, protože jeho molekuly jsou příliš velké.

Kolagenové injekce

Nejvíce invazivní, způsobem, jak do pokožky dostat kolagen, jsou kolagenové injekce. Pomocí jehel se kolagen aplikuje do předem vybraných míst. Jeho hlavním úkolem je vyplňovat vrásky, zlepšovat objem a konturu obličeje i hydratovat.

Účinek kolagenových injekcí je však dočasný. Poté, co kolagen tělo vstřebá, je nutné ošetření podstoupit znovu.

Jak tedy užívat kolagen správně?

Díky nejlepší vstřebatelnosti a snadnému užívání zůstává ideální volbou kolagen v prášku. Vyhnete se tak invazivním zákrokům, které představují kolagenové injekce a zajistíte, že se do těla dostane maximální možné množství kolagenu.

Jak dlouho lze užívat kolagen?

Pokud je kolagen v prášku přírodního původu, jako tomu je například u Beauty Bomb bioaktivního mořského kolagenu nebo Probio Collagen Beauty, lze jej užívat dlouhodobě jako součást zdravého životního stylu.

Při užívání kolagenu v prášku je klíčová pravidelnost. Jeho účinky se obvykle neprojeví okamžitě, ale zato bude výsledek maximální.

Chcete tělu dopřát potřebný kolagen navíc, a zajistit si tím zdraví a krásu? Vyzkoušejte jeden z kolagenů Pinky Protein, který je vyvinut nejen tak, aby skutečně pomáhal, ale navíc i skvěle chutnal.