Máš nedostatek vitamínů?

vitamíny

Často se ti stává, že máš jeden den energie na rozdávání a druhý den bys nejraději nevylezla z postele? Může za to nedostatek vitamínů.

Pojď se se mnou podívat, které vitamíny by ve tvém jídelníčku neměly chybět a proč.

 

Co jsou vitamíny

Vitamíny jsou základní živiny (tzv. mikroživiny), které jsou životně důležité pro tvoje zdraví. Jsou ale potřebné v mnohem menším množství než makroživiny, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky.

Vitamíny jsou nezbytné pro mnoho tělesných funkcí, jako je reprodukce a růst buněk, ale jejich nejdůležitější funkcí je zpracování energie v buňkách.

Pokud aktivně sportuješ, nezapomeň vitamíny pravidelně doplňovat, protože potřeba vitamínů u aktivních sportovců může být až několikanásobně vyšší než u „nesportovců“.

Vitamíny jsou „týmoví hráči“, pomáhají lépe fungovat jiným živinám, např. vitamin D zvyšuje vstřebávání vápníku, vitamin C je potřebný k vstřebávání železa a vitamíny skupiny B spolupracují v buňkách.

Část své denní potřeby vitamínů můžeš uspokojit tím, že budeš jíst pestrou a vyváženou stravu. Pokud aktivně sportuješ nebo nejíš některé druhy ovoce a zeleniny nebo například maso a mléčné výrobky, případně se vyhýbáš obilovinám, bude pro tebe důležité vitamíny pravidelně doplňovat! Vyzkoušet můžeš náš nový doplněk stravy Pure Vitamin, který je přímo nabitý důležitými vitamíny a minerály!

 

Rozdělení vitamínů

Vitamíny dělíme na dvě skupiny: na vitamíny rozpustné v tucích a na vitamíny rozpustné ve vodě.

 

Vitamíny rozpustné v tucích

Mezi vitamíny rozpustné v tucích, paří vitamíny A, D, E a K. Tvoje tělo si tyto vitamíny ukládá v tukové tkáni a játrech. Zásoby těchto vitamínů mohou zůstat ve tvém těle i několik dnů.

Tuky ze stravy pomáhají tělu vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích střevním traktem.

 

Vitamíny rozpustné ve vodě

Mezi vitamíny rozpustné ve vodě patří vitamíny skupiny B, a vitamín C. Tyto vitamíny nezůstanou ve tvém těle dlouho, tělo je neumí skladovat do zásoby. Pokud je nevyužiješ, odchází močí. Z tohoto důvodu potřebuješ jejich dostatečný a pravidelný přísun.

 

Vitamíny zblízka

 

Vitamín A – retinol

Provitamínem vitamínu A je betakaroten, z něhož se v těle vytváří vitamín A. Vitamín A je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu.

 

Vitamín B1 (Thiamin)

je klíčovým členem vitamínů skupiny B. Dokáže ti zlepšit náladu, brání únavě, posiluje srdeční sval a podporuje přeměnu energie.

 

Vitamín B2 (Riboflavin)

Působí příznivě k udržení zdravé pokožky, vlasů a nehtů. Pomáhá při tvorbě krvinek. Ovlivňuje činnost nervové soustavy a mozku.

 

Vitamín B3 (Niacin)

Je důležitý pro uvolňování energie ze sacharidů a tuků. Působí při tvorbě energie v buňkách. Díky němu budeš mít krásnou pokožku a bude ti správně fungovat nejen nervová a trávicí soustava, ale i srdce. 

 

Vitamín B5 (kyselina panthotenová)

Je antistresový vitamín, snižuje míru únavy a vyčerpání. Podporuje imunitní systém sliznic, růst vlasů. Hraje důležitou roli při metabolismu tuků a sacharidů.

 

Vitamín B6 (Pyridoxin)

Je nezbytný pro správnou funkci červených krvinek. Důležitý význam má vitamin B6 rovněž pro správnou funkci imunitního systému. Pokud trpíš premenstruačním syndromem, může pomoci právě vitamín B6. 

 

Vitamín B7 (Biotin)

Je důležitý pro metabolismus aminokyselin, mastných kyselin, cholesterolu, je vhodný při problémech s vlasy. Pomáhá i při akné a různých ekzémech. Někdy je označován jako vitamín H.

 

Vitamín B9 (kyselina listová)

Je důležitý především pro správnou krvetvorbu, zásadní roli ale hraje při metabolizmu aminokyselin. Je základním koenzymem metabolismu bílkovin. 

 

Vitamín B12 (Kobalamin)

Hraje roli v krvetvorbě. Podpoří tvoje úsilí ve fitku, je důležitý při tvorbě svalové hmoty.

 

Vitamín C (kyselina askorbová)

Má silné antioxidační účinky, působí protizánětlivě, zvyšuje vstřebávání železa. Účastní se tvorby kolagenu a pomůže ti udržet elasticitu kůže.

 

Vitamín D (Kalciferol)

Je nezbytný pro vstřebávání vápníku a jeho ukládání v kostech a správné fungování tvého imunitního systému.

 

Vitamín E (Tokoferol)

Je silný antioxidant. Chrání tvoje buňky před volnými radikály a oxidačním stresem. Tento „omlazující“ vitamín zpomaluje stárnutí buněk. 

 

Vitamín K

Je důležitý pro správnou stavbu kostí. Zlepšuje jejich strukturu a je zodpovědný za vstřebávání vápníku do kostí. Při jeho nedostatku by byly tvoje kosti křehké a mohly by se často lámat.

 

 

 


Kočko, pokud se rozhodneš sdílet produkty Pinky Protein na sociálních sítích nezapomeň je označit #pinkyprotein #doplnekstravy @pinkyprotein